Het Document


Het Document

Zoektocht naar een manuscript dat de wereld zal verwonderen.

Beschrijvingen

Uit de aankondigingen:

Het is waar iedere historicus van droomt: het vinden van een oude bron! Mooier dan in de officiële aankondiging kan ik het niet zeggen:

Een oud manuscript over Jezus en een Nederlandse professor spelen de hoofdrol in Het Document. Een zinderend spannende thriller over de zoektocht naar een uniek geschrift, met een inhoud die zo schokkend is dat openbaarheid een bom legt onder het katholieke geloof. Wat staat er precies in het document? Waar is het en waarom kost het levens?
Op meeslepende wijze zijn feiten en fictie tot een pageturner van jewelste geworden. Nederlandse spanning van internationale allure!

Het boek leest als een film… Het begint op een mistige wintermorgen in Venetië en breidt zich vandaar uit naar Toscane, Rome en de Azuurblauwe zee van de Franse Provence, voordat het zwaartepunt verschuift naar België en Nederland.

Daar gebeuren ongebruikelijke zaken rond de zoektocht naar een historisch document, het Evangelie van Simon. De volledig historisch verantwoorde inhoud daarvan blijkt voor de kerk zo gevaarlijk te zijn dat alles op alles wordt gezet om publicatie te verhinderen. De kern van het evangelie (een brief van een broer van Jezus aan de leider van de gemeente in Alexandrië) blijkt overeen te komen met de vroegste gedachten die leefden in het joodse christendom, de vroege gemeente van Jeruzalem, voordat deze uit elkaar geslagen werd tijdens de joodse opstand en de oorlog tegen de Romeinen. Deze vroegste christenen namen op hun vlucht naar het oosten geheimen mee, blijkt uit dit document. Geheimen over het leven van Jezus, die toen nog gezien werd als profeet en niet als God. Feiten over de inspirerende man uit Nazareth die wars was van organisatie (kerk), dogma’s, leerstellingen en andere theologische constructies, maar puur en zonder opsmuk tijdloze woorden sprak, die nog steeds het hart raken.

Foto's

[nggallery id=10]

Tekst achterflap

Een Italiaanse theoloog krijgt per toeval een antiek manuscript in handen. Het blijkt een evangelie in briefvorm. Opgetekend door Simon, een broer van Jezus. De inhoud is zo schokkend dat openbaarmaking ervan een bom zou leggen onder het katholieke geloof. Tijdens een poging het geschrift veilig te stellen vindt de theoloog de dood. Van toeval is geen sprake meer wanneer ook een Franse antiquair, de volgende bezitter van het manuscript, om het leven komt tijdens een bezoek aan zijn Nederlandse zwager professor Hendrik Winkelman. Als deze historicus vervolgens ontdekt dat niet alleen het manuscript, maar ook alle kopieën daarvan verdwenen zijn, is dat het startsein voor een enerverende zoektocht naar Het Document.

Boek recensies

Hieronder twee recensies van Het Document. Voor meer recensies, zie Media-overzicht.

De Nederlandse Dan Brown

Het uitgangspunt is dubieus, laten we eerlijk zijn. Geen enkel Evangelie is geschreven als historisch betrouwbare biografie van Jezus, Jacob Slavenburg schrijft het zelf ook in deze thriller: “Het moeilijke is om werkelijkheid en fantasie van elkaar te onderscheiden:’ Is het dan denkbaar dat er toch ergens eens zo’n document geschreven zou zijn dat wel betrouwbaar is, met een hedendaagse kijk op de zaak, volkomen historisch verantwoord? En dat dit manuscript, geschreven tussen 50 en 70 na Christus, in perfecte staat zou worden teruggevonden? Natuurlijk niet. Maar ja, dan heb je geen verhaal. Slavenburg heeft wel een verhaal en hij heeft daar een heel spannend boek van gemaakt, een heuse pageturner. Hij kijkt niet op een lijk meer of minder en als lezer zit je dan ook op het puntje van je stoel om te weten wie er nog meer geveld gaat worden. Bovendien zijn er heel professioneel de nodige romantiek en een vleugje seks in het boek verwerkt. Kortom, aIle ingredienten die De Da Vinci Code van Dan Brown wereldberoemd hebben gemaakt … Slavenburg verwijst er zelfs naar: “Allemachtig, Andrea, het is toch niet zoals in De Da Vinci Code, he? Wat een onzin allemaal’  zegt een personage. Nou, toch wel dus. Maar Slavenburgs boek is een stuk fijner, in twee betekenissen van het woord: prettiger, en minder grof. Ten eerste heeft hij heel wat meer kennis in huis van het vroege christendom dan Brown – en de passages waarin hij vertelt over oude manuscripten die teruggevonden zijn en hoe het daarmee verder ging, zijn uitermate boeiend (en volkomen historisch verantwoord!). Ten tweede heeft hij een aangename kijk op het christendom, die veel nieuwe spirituelen waarschijnlijk delen. “Niet de hele poespas van maagdelijke geboorte en een vermaterialiseerde opstanding in een fysiek lijf, maar een opstanding uit het oude sleetse duale denken. Dat is het Koninkrijk waarin we allemaal kunnen wandelen als we het oude achter ons durven laten; als we ons ego niet meer primair stellen, maar voelen dat we deel zijn van iets dat veel groter is: liefde:’ Dat is de moraal van Het Document. En ook hier lijkt Slavenburg een verzuchting uit zijn eigen hart gegrepen in de mond van een van zijn figuren te leggen: “We zijn eraan toe om eindelijk eens te weten wat er echt gebeurd is:’  Voeg daaraan toe: een Vaticaan vol misdadigers die door roeien en ruiten gaan om de geloofsleer te behoeden tegen nieuwe inzichten, een steIletje gewetenloze antiekhandelaren, een dappere Nederlandse wetenschapper (die als Slavenburgs eigen professor wordt opgevoerd) en een stel slimme, mooie vrouwen die hem help en, diverse mooie beschrijvingen van Italiaanse, Franse, Belgische en Nederlandse plaatsen waar het spannende verhaal zich afspeelt, en je hebt een volbloed thriller, ter lering en vermaak. Petje af voor de wetenschapper Slavenburg, naar eigen zeggen als pacifist ook nogal verbaasd door het verhaal dat zich voor zijn geestesoog ontrolde. Het wachten is op de film!

Lisette Thooft in VolZin 8 juni 2012

Uit VN (2 sterren):

De Nederlandse Dan Brown? Mhaw… Het gewraakte document komt uit een Italiaans klooster en heeft enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg. Maar ook dat het terecht komt bij de Nederlandse historicus Hendrik Winkelman. Die (h)erkent de waarde van dit Evangelie volgens Simon, financieel maar vooral ook theologisch: het zal de katholieke kerk op zijn grondvesten doen schudden. Uiteraard probeert het Vaticaan publicatie tegen te gaan en volgt er een gewelddadige klopjacht op alle betrokkenen en op de papieren zelf.

Het document is de eerste misdaadroman van cultuurhistoricus Slavenburg. Het pleit voor hem dat hij hierin ook zelf de link legt naar Brown en ook zelfs naar zijn eigen eerdere werk (!). Als thriller is Het document zeker aardig geslaagd te noemen, mits de lezer geïnteresseerd is in het onderwerp. Want de balans slaat soms door naar uitleg van het gevondene en uitwijdingen over het vroege christendom. (Nog) Geen Brown dus.

Vrij Nederland, thrillerbijlage 2012

Vertalingen - Rights are available

Aanvullende informatie over de Engelse vertaling.
Aanvullende informatie over de Franse vertaling.

Boek bestellen

Het Document
J. Slavenburg

ISBN 9789020205350
Paperback

Uitgeverij Ankh-Hermes, Utrecht, 2012

Bestel het boek via Ankh-Hermes