Bronnen van de westerse esoterie


| | |

Bronnen-westerse-esoterie-229

Bronnen van de westerse esoterie

Magie, mythen en mystiek

Beschrijving

De esoterische traditie is beter te begrijpen als men kennis heeft van de archetypische beelden uit de scheppingsmythen. Maar ook het neo-platonisme én de joodse pseudo-epigrafische literatuur – zoals de hemelvaartsvisioenen van Henoch en Ezra – hebben het westerse esoteriedenken diepgaand beïnvloed. Slavenburg en Van Schaik zijn er wederom in geslaagd om fascinerende aspecten van de westerse esoterie in een helder licht te zetten.

Boek recensies

Deze publicatie is het derde deel in de reeks recente publicaties van de nationaal bekende co-auteurs over onder meer het vroege christendom en gnosis/esoterie.

Het eerste deel betrof het handboek ‘Westerse esoterie en oosterse wijsheid’ (2010)*. In deel twee ‘Geheimen en onthullingen van de westerse esoterie’ (2012)** was de basisthese dat ‘geheime’ esoterische kennis eigenlijk oude openbare kennis was die door de Verlichting aan het oog was onttrokken. Lag daar de nadruk vooral op de middeleeuwen en erna, in dit derde deel concentreren de auteurs zich op de bronnen van de westerse esoterie. Die laatste blijkt vooral sterk beïnvloed te zijn door de archetypische beelden uit de mondiale scheppingsmythen (drie hoofdstukken). Ze tonen aan dat die naast hun lokale vooral universele betekenis hebben. Daarnaast blijken het neoplatonisme en de joodse pseudo-epigrafische literatuur van grote invloed te zijn geweest. Naast de verhelderende analytische kracht (terminologie, dwarsverbanden) en (relatief) uitgebreide citaten ligt de meerwaarde van deze uitgave in de verdere en soms verrassend inzichtelijke exploratie van de deelonderwerpen, zoals die van de lange traditie van ‘de gewijde bruiloft’.

Een aanrader voor de in esoterie geïnteresseerde lezer. Met uitgebreid notenapparaat.

Biblion-recensie van J. Hodenius

Boek bestellen

Bronnen van de van de westerse esoterie
John van Schaik, Jacob Slavenburg

ISBN 789020208740
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 296
Afmetingen: 25 x 150 x 230 mm
Gewicht: 436 gram

VBK Media, Utrecht, 2012

Bestel het boek tweedehands via boekwinkeltjes.nl